Rooiboos ja Honeybush
Rooibos (Aspalatus linearis) on Afrikkalainen pensaskasvi, joka on sopeutunut kasvamaan vaatimattomassa maaperässä. Luonnonvaraisena se kasvaa hyvin pienellä alueella, mutta nykyään sitä myös viljellään Etelä-Afrikassa Cederbegin alueella. Keräämisen jälkeen lehdet hierretään rullaamalla, jolloin niiden sisältämät entsyymit käynnistävät fermentoitumisen. Rooibospensaan neulasta muistuttavat lehdet ovat vihreitä, mutta fermentointi antaa niille punaisen värin. Afrikaansin kielellä rooibos tarkoittaakin punapensasta. Fermentoinnin jälkeen lehdet kuivataan Afrikan auringon alla ja steriloidaan hyöryttämällä. Näin siitä saadaan puhdas ja luontaisesti mellyttävän makuinen yrttihauduke, joka sisältää vain vähän kitkerän maun tuovaa tanniinia. Haudukkeen makua voisi kuvailla makeaksi ja pähkinäiseksi.
Rooibosta saa “puhtaana” mutta myös maustettuna ja aromatisoituna. Rooiboksen käyttömahdollisuudet ovat melkein rajattomat: Se sopii juotavaksi niin kylmänä kuin kuumana. Se on erinomainen janonsammuttaja kuumalla ilmalla jäiden ja sitruunan kera. Rooibosta voi käyttää leivontaan, marinaadeihin ja leivittämiseen. Siitä voi tehdä myös drinkkejä ja booleihin sillä saa hauskan säväyksen. Teekulttuurin kasvaessa ja kokeilunhalun lisääntyessä nykyisin on tarjolla rooibosta myös espressona ja lattena. Kofeiinittomana se on mainio juoma illalla ja käy koko perheelle.
Afrikkalaisiin “teelaatuihin” kuuluvat rooiboksen lisäksi sen fermentoimaton versio eli vihreä rooibos sekä Honeybush. Vihreän rooiboksen maku vivahtaa enemmän yrttiseen kuin punaisen versionsa. Honeybush on sukua rooibokselle ja sen valmistusprosessi on sama, mutta se kasvaa ainoastaan luonnonvaraisena. Honeybushin nimi tulee kasvin hunajalle tuoksuvista keltaisista kukista. Perinteen mukaan paras Honeybush-”tee” kerätään pensaan kukkiessa. Honeybushin maku on hivenen rooibosta makeampi. Myöskään nämä haudukkeet eivät sisällä kofeiinia ja niiden tanniinipituoisuus on erittäin matala.
Hedelmätee vai hedelmähauduke?
Sääntö on simppeli: jos se on teetä se tulee Camellia sinensis pensaasta. Tarkimmat kutsuvatkin hedemäteetä hedelmähaudukkeeksi sekä Rooibos ja Honeybush-pensaista saatuja juomia yrttihaudukkeiksi.
Hedelmähaudukkeet ovat kuivatuista marjoista, hedelmistä, kasviksista ja kukkien terälehdistä tehtyjä herkullisia sekoituksia. Punaisen värin hedelmähaudukkeisiin antaa yleensä hibiskus. Se tuo makuun myös kirpsakkuutta, jonka vuoksi toiset pitävät enemmän vaaleista hedelmähaudukkeista ilman hibiskusta. Hedelmähaudukkeet ovat ihanteellisia juomia kaikenikäisille, koska ne eivät sisällä lainkaan kofeiinia. Nämä maistuvat myös kylminä janonsammuttajina.
Honeybush
Honeybush Hunajasuudelma
Rooibos Magic Aloe
Rooibos Tanssivat sitruunat
Rooibos Tyrni
Rooibos Viettelys
Rooibos, luomu
Vihreä rooibos, luomu
Näytetään tuotteet 1 - 12 (12 tuotteesta)