Mutteri- ja pressopannut
Mokkapannu, joka suomalaisittain tunnetaan yleisemmin mutteripannuna, on perinteinen italialainen kahvinkeitin. Mutteripannulla keitettävä kahvi on lähes verrattavissa espressoon. Toisin kuin suodatinkahvinkeittimessä - jossa vesi uuttaa kahvin ylhäältä alaspäin - mutteripannussa vesi annostellaan pannun alaosassa olevaan säiliöön, josta se liedellä lämmittäen höyrypaineen ansiosta puristuu jauhetun kahvin läpi pannun yläosaan. Mutteripannuun käytettävät pavut jauhetaan hienommaksi kuin suodatinkeittimeen, mutta jätetään hieman karkeammaksi kuin espressolaitteeseen tarkoitetut.
Useimmiten mutteripannut on valmistettu alumiinista, jonka vuoksi niitä ei voi käyttää induktioliedellä. Mandragoran valikoimasta löytyy myös teräksisiä mutteripannuja, jotka soveltuvat induktioliedellä käytettäviksi.
Näin käytät mutteripannua:
- Täytä alaosan säiliö raikkaalla vedellä.
- Annostele jauhettu kahvi suodatinpesään ja pyyhkäise ylimääräiset kahvit kevyesti pois. Älä paina!
- Kierrä pannun yläosa tiukasti kiinni alaosaan varmistaen, että jengat osuvat kohdalleen.
- Lämmitä pannua keskilämmöllä niin kauan, kunnes vesi puristuu kahvin läpi yläosan säiliöön.
- Kun vesi on noussut kokonaan, kahvi on valmis tarjoiltavaksi.
Pressopannu on perinteisesti Ranskassa käytetty kahvinkeitin, josta juontuukin sen englannin kielinen nimi "french press". Pressopannu koostuu kannusta, kannesta ja männästä, jossa on metallisiivilä. Kahvia keitettäessä ei käytetä suodattimia ja siten kahvi on pitempään kosketuksissa veden kanssa. Tämän vuoksi valmiiseen uutteeseen jää enemmän kahvin rasvaa ja se maistuu täyteläisemmältä kuin esimerkiksi suodatinkahvi. Joskus pressopannu nimensä vuoksi sekoitetaan espressoon, mutta todellisuudessa niillä ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Kahvipavut jauhetaan astetta karkeammaksi kuin suodatinkahvi.
Näin valmistat kahvia pressopannulla:
- Lämmitä kannu kuumalla vedellä. (Kaada sitten pois.)
- Annostele kannun pohjalle jauhettu kahvi - 1 litraa kohden 60-70 g kahvia.
- Kaada miltei kiehuva (n. 95 C) vesi kannuun kahvin päälle ja anna hautua 5 minuuttia.
- Haudutuksen jälkeen paina mäntä pohjaan asti ja tarjoile.
- Koska kahvin purut jäävät kannun pohjalle, tulisi kahvi käyttää heti, ettei siitä tule kitkerää. Jos et juo kaikkea heti, siirrä kahvi mieluummin esimerkiksi termoskannuun.
Joskus pressopannua käytetään teen haudutukseen, mikä onnistuukin sillä oikein näppärästi samaan tapaan kuin kahvin valmistus. Myös teen hauduttamisessa tulee huomioida, että teelehdet jäävät kannun pohjalle ja uutteesta tulee helposti liian kitkerää. Valmis hauduke olisikin hyvä kaataa heti toiseen kannuun.
Näytetään tuotteet 1 - 3 (3 tuotteesta)