Matcha ja Mate
Japanilainen teeseremonia
Matha ei ole erityislaatuinen pelkästään terveysvaikutustensa takia vaan myös valmistustavan ja siihen kuuluvan teeseremonian vuoksi. Japanilainen teeseremonia keskittyy matchan valmistukseen ja tarjoiluun vieraiden läsnäollessa. Vaikkakin tämä erittäin tyylitelty seremonia vaihtelee tekijöiden, kuten sesongin ja osallistujien mukaan, se tunnetaan maailmanlaajuisesti erittäin kunnioittavana ja rauhallisena kokemuksena. Japanissa teeseremonia tunnetaan nimellä Cha-no-yu (joskus myös Chado tai Sado), joka vapaasti käännettynä tarkoittaa kuumaa vettä teelle. Kuulostaa simppeliltä, mutta sitä se ei missään nimessä ole. Rituaalinen seremonia on hidas prosessi (jopa 4 tuntia), jossa tee on keskeissä osassa tarkkojen liikkeiden sarjassa. Nautinnon on tarkoitus olla kaksiosainen: nautinto hitaista, rauhallisista ja rentouttavista askelista teen valmistamiseksi ja nautinto teestä itsestään. Jokainen osa on tärkeä teestä, keramiikkaan, maalauksiin, kukkiin ja arkkitehtuuriin - jopa puutarhaan teehuoneen ympärillä!
Matchakulho ja vispilä
Perinteisiin välineisiin kuuluvat bambuvispilä (chasen), tee siivilä, keraaminen teekulho (chawan) ja teelusikka (chashaku). Jos valitset vain yhden, suosittelemme aloittamaan bambuvispilästä, joka vaahdottaa teen kulhossa ja tuo esille sen hienovaraiset maut. Yksi gramma (n.1/2 tl) matcha-teetä laitetaan kuppiin ja päälle lisätään 100ml kuumaa vettä (80ºC), jonka jälkeen sekoitetaan vispilällä kunnes matcha on täysin liuennut veteen.
teapigs surauttaa matchan modernisti maidonvaahdottimella shottilasissa tai kaataa jauheen suoraan vesipulloon ja hölskyttää.
Kalabasa ja bombilla
Perinteisesti yerba mate nautitaan bombillalla eli metallisella tai bambuisella pillillä, jossa on rei´tetty pää kurpitsasta koverretusta kupista eli kalabasasta. Se täytetään 2/3 materouheella, kuppiin lisätään päivän mittaan kuumaa vettä ja hauduke imetään bombillalla.
Kalabasan vihkiminen
Laita 3 rkl maustamatonta matea Kalabasaan ja täytä se kuumalla vedellä. Jos tarpeen lisää vettä, koska Kalabasa imee itseensä nestettä. Odota seuraavaan päivään ja kaavi sitten lusikalla sekä mate että reunoista irtoava "nöyhtä". Toista mielellään kaksi kertaa. Älä kuitenkaan jätä matea kuppiin yli vuorokaudeksi, ettei se homehdu. Poista lehdet ja huuhtele kuumalla vedellä. Kalabasasi on nyt valmis käytettäväksi. On hyvä tehdä kyllästäminen maustamattomalla matella, ettei kalabasaan jää sivumakua, sillä kalabasa imee maten makua itseensä.
Näytetään tuotteet 1 - 4 (4 tuotteesta)