Matcha
Matcha on vihreästä teestä valmistettua jauhetta. Noin 15 vuotta sitten myös Kiina on alkanut tuottaa suuria määriä jauhettua vihreää teetä. Jopa Keniassa tuotetaan jonkin sortin matchaa. Siellä se kylläkin on jauhettua valkoista teetä ja Etelä-Afrikka tarjoilee punaista matchaa eli jauhettua Rooibosta. Vaikka nykyään matcha-sanaa saa käyttää vapaasti, meidän puhuessamme matchasta tarkoitamme juurikin Japanilaista korkealuokkaista varjossa kasvatettua vihreää teetä, joka valmistetaan ainoastaan nuorimpien teekasvien (tencha) kärjistä, jotka jauhetaan ultrahienoksi vihreäksi jauheeksi.
Lehdet kerätään 88 päivä kevään alusta. Modernilla kalenterilla tämä sattuu yleensä toukokuun alkuun. Hellästi lehtiä vaurioittamatta kerätty sato viedään tehtaaseen, jossa lehdet höyrytetään kevyesti korkealla lämpötilalla, jotta hapetus ei pääsisi vauhtiin. Hapettuminen alkaa heti kun lehdet kerätään ja höyrytys auttaa lehtiä pitämään häikäisevän vihreän värinsä. Höyrytys kestä vain 20 sekuntia jonka jälkeen lehdet kuivataan hitaasti. Tässä vaiheessa lehtiä kutsutaan nimellä aracha. Lehtiruodit, varret ja vioittuneet lehdet poistetaan siivilöimällä. Nykytekniikkaa hyödynnettäessä kone poimii mukaansa vain kirkkaimman väriset lehdet ja nyt meillä on tencha, joka sitten jauhetaan hienon hienoksi jauheeksi, -hienommaksi kuin talkki! Lämpötila jauhettaessa on viileä ja se tehdään pimeässä kosteusvapaassa tilassa, jotta lehdet pysyvät kirkkaanvihreinä ja tuoreina. Jauhaminen tapahtuu graniittimyllyillä hitaasti, jotta lämpötila ei pääse nousemaan ja tuhoamaan teen terveyttäedistäviä ainesosia. Prosessi on todella aikaavievää sillä pienen purkillisen jauhamiseen menee tunti. Tämän jälkeen matcha käy läpi laatukontrolloinnin. Se pakataan välittömästi pimennetyissä olosuhtieissa vakuumiin valolta suojaan, jotta kaikki ainesosat säilyisivät mahdollisimman hyvin.
Erityislaatuisen matchasta tekee myös sen kasvatusmenetelmä, jossa teepensaanlehdet kasvavat hitaasti varjostetettuina viimeiset 2 viikkoa ennen poimintaa. Käytössä on kaksi erilaista varjostustapaa: Modernimmassa tavassa (tana) häkki peittää koko pellon ja ajan ollessa kypsä sen päälle levitetään verkko, joka päästää sisään sateen ja kosteuden, mutta vain 10% valosta. Pienemmät kasvattajat levittävät ison kankaan suoraan teepensaiden päälle (jikagise). Tanniinit antavat teelle kitkerän maun, mutta varjostus estää niitä muodostumasta ja tämä johtaa makeampaan umaminmakuiseen teehen. Auringonvalon puute johtaa myös korkeampaan klorofylli- ja L-theaniinipitoisuuteen. Korkea L-theaniinipitoisuus on puolestaan syy matchan täyteläisen pehmeään makuun.
Matchasta tekee ainutlaatuisen sen kasvatus- ja valmistustapa mutta myös sen juontitapa. “Normaaliin” teen haudutukseen verrattuna on kuin keittäisit pinaattia, joisit liemen, mutta heittäisit itse pinaatit pois. Matchaa juodessa syöt koko lehden, koska se on niin hienoksi jauhettua. Näin ollen saat sen hyödyt moninkertaisena verrattuna normaaliin haudutukseen verrattuna. Annos matchaa vastaa ravintoarvoltaan 10 kertaa normaalia vihreää teetä. Ja koska se on jauhetta voit lisätä sitä melkein mihin vain: jäätelöön, popcorniin, kakkuihin, kekseihin, drinkkeihin, juomiin, -kylmiin ja kuumiin!
Matchan uskotaan vapauttavan energiaa hitaasti koko päivän ajan. Se pitää sinut samalla sekä rauhallisena että valppaana ja keskittyneenä. Nykyään japanilaiset koululaiset juovat matchaa ennen kokeita, jotta jaksaisivat ja suoriutuisivat paremmin. Buddhalaiset munkit ovat nauttineet matchaa vuosisatojen ajan, koska totesivat pitkien meditaatioiden onnistuvan paremmin matchan nauttimisen jälkeen. Matcha uskotaan avuksi myös mm. painonhallintaan, sydämen- ja luustonterveyteen, syöpää vastaan sekä sädehtivän ihon salaisuudeksi.
Kioton laitamilla sijaitsevaa Ujia kutsutaan japanilaisen teen syntypaikaksi. Alue on hallavapaa mietojen jatkuvien tuulien vuoksi ja siellä on täydelliset olosuhteen matchan kasvatukselle. Nishio Aichi prefektuurissa on suurin matchan valmistajakaupunki. Nämä ovat japanin kaksi parasta matchan kasvatusaluetta. Yksi valmistaja tuottaa 80% japanilaisesta matchasta Aichi prefektuurissa. Vain 0,06% kaikesta maailmassa tuotetusta teestä myydään matchana. Useimpia teelaatuja valmistettaessa kiloa kohti tarvitaan 4kg tuoreita teelehtiä. Matchakiloon tarvitaan kuitenkin 6kg, koska lehtiruodit ja varret poistetaan. Vuositasolla 85-90% matchasta jää Japanilaisten käyttöön jolloin vientiin lähtee ainoastaan noin 10% tätä harvinaista herkkua, jonka kulutus on kovassa kasvussa.
Markkinoilla on monenlaista jauhettua vihreää teetä ja ne erottaa matchasta rusehtavasta väristään, joka muuttuu synkän sameaksi kupissa sekä kitkerästä maustaan. Matchaa toki on myös erilaatuisia seremonialaaduista leivontalaatuihin. Matchaleivonnaisista tulee herkullisa sekä väriltään että maultaan myös edullisimmilla laaduilla. Kaikkein parhaimpia seremonialaatuja käytetäänkin lähinnä vain perinteisessä japanilaisessa teeseremoniassa, jonka olennaisena osana matchaa on arvostettu jo vuosisatojen ajan. Perinteisessä teeseremoniassa käytetään monia oheistarvikkeita. Tästä pääset valikoimamme matchatarvikkeisiin.
Ratkaisevat osat huippulaatuisen matchan valmistukseen ovat kasvuolosuhteet, varjostus ja jauhaminen. Vaikka matcha on lähtöisin Kiinasta, nämä elementit ovat vuosisatojen ajan hiottu täydellisyyteen Japanissa, joten pääasiassa on katsottava Japaniin, kun haluat parasta matchaa.
Matcha Asagiri, vihreä luomutee 30g
Matcha Hisui vihreä tee 20g
Näytetään tuotteet 1 - 5 (5 tuotteesta)